Op zoek naar een bedrijf voor het onderhoud van jouw ventilatiesysteem? (A, B, C of D)?

Een mechanisch ventilatiesysteem verwijdert muffe lucht uit jouw woning en voorziet deze van verse lucht. Dit toestel draait 24 uur per dag en komt voortdurend in contact met stof, waardoor het op een dag verstopt raakt. Als het kapot gaat of niet goed functioneert, heeft dat ernstige gevolgen voor de luchtkwaliteit en jouw gezondheid.

Ventilation.be brengt je gratis in contact met onderhoudsbedrijven in België, of je nu een ventilatiesysteem A, B, C of D heeft. In slechts 2 klikken ontvang je gratis offertes om prijzen te vergelijken. Het is eenvoudig, gratis en vrijblijvend.

Bedrijf voor onderhoud ventilatiesysteem D of B en C in België

Waarom een ventilatiesysteem onderhouden?

De installatie van een ventilatiesysteem is aangeraden in elk gebouw dat door zijn isolatie luchtdicht is geworden. Als deze niet goed werkt, stagneren veel allergenen zoals stof, pollen, fijne deeltjes en moleculen van huishoudelijke producten in je woning. Daardoor lopen jij en jouw gezin het risico op ziekten zoals astma en rhinitis. Stofmijten, die ook een belangrijke oorzaak van allergieën zijn, zullen zich in hoog tempo vermenigvuldigen.

Omdat het ventilatiesysteem de lucht in je huis regelmatig ververst, garandeert het toestel comfort en gezondheid. De risico’s van slecht onderhoud zijn talrijk: het apparaat verbruikt meer energie en zijn prestaties dalen. Bovendien stijgt de vochtigheidsgraad in je woning en ontstaan er schimmels en onaangename geuren.

Wil je een onderhoudsbedrijf voor ventilatiesystemen in België inschakelen? Via ventilatie.be kan je prijsoffertes op maat aanvragen bij ventilatie-experts uit je regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Zonder onderhoud verliest het ventilatiesysteem zijn efficiëntie

Doordat de filters verstopt zijn, laat het ventilatiesysteem minder lucht door in je woning. De muffe lucht wordt niet meer optimaal afgevoerd, waardoor de kamers permanent vochtig blijven. Er ontstaan schimmelsporen en de lucht ruikt muf. Met vuil beklede kanalen zijn ook broedplaatsen voor bacteriën, die op een dag een bron van onaangename geuren zullen worden.

Een vuil ventilatiesysteem verbruikt meer energie

Wanneer de roosters vuil zijn, moet het ventilatiesysteem meer middelen gebruiken om de lucht te laten circuleren. Het risico op lawaai is ook groot, omdat de lamellen vol stof, vet en ander afval zitten.

Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan defect raken

Een zwaar bediende, met stof beladen ventilatiesysteem kan oververhit raken en doorbranden. Hij kan ook gewoon niet meer werken. In dat geval zijn de onderhoudskosten hoog.

Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem D, A, B of C laten onderhouden?

Het algemene onderhoud van een ventilatiesysteem D, B of C moet om de 6 maanden plaatsvinden, maar er zijn bepaalde onderdelen die vaker of minder vaak geïnspecteerd en gereinigd moeten worden.

Hoe wordt een ventilatiesysteem onderhouden?

Avonturiers kunnen hun ventilatiesysteem zelf onderhouden. Dit is een vrij technische taak, die het gebruik van specifiek gereedschap vereist. Daarom raden wij je aan een Belgisch onderhoudsbedrijf in te schakelen.

Je hebt een ladder of trapladder nodig, een schroevendraaier, een verfkwast of kleine borstel, wat afwasmiddel, een egel voor het schoonmaken van kanalen, een boor en schroevendraaier, een vod, en niet te vergeten beschermende kleding en een hoofdlamp.

Schakel het apparaat uit alvorens werkzaamheden uit te voeren. Dit zijn de uit te voeren werkzaamheden:

    • Reinigen van de luchtinlaten en ventilatieopeningen: maak ze los of schroef ze los voordat je ze stofzuigt en borstelt. Je kan ze ook reinigen met zeepwater voordat je ze laat drogen
    • Schoonmaken van de filters
    • Reinigen van de motorbehuizing: het ventilatiesysteem moet worden geborsteld en gestofzuigd
    • De kanalen worden geveegd met een gespecialiseerde borstel die is aangesloten op een lange flexibele slang die wordt bediend met een boormachine.

Waarom een onderhoudsbedrijf voor jouw ventilatiesysteem in België inschakelen?

Bepaalde onderdelen, met name de motor en de kanalen, mogen alleen door een vakman worden onderhouden. Tijdens het onderhoud zal hij de behuizing openen en de motor verwijderen. Hij zal hem ook moeten loskoppelen van de elektriciteitsvoorziening, wat niet gemakkelijk is voor mensen zonder kennis van elektriciteit.

Voor bedrijven zonder onderhoudspersoneel is het beter gebruik te maken van de diensten van een professionele ventilatie-installateur. Het is ook een goed idee om met hem een onderhoudscontract af te sluiten, omdat hij jouw woning systematisch zal onderhouden. Deze technicus zal het toestel herstellen als het stuk gaat. Hij of zij geeft je na elke reparatie een onderhoudsrapport.

Jouw dienstverlener reinigt de lamellen met een stofzuiger en een borstel. Hij verwijdert al het stof uit de ventilatiekast. Hij zet de kast weer in elkaar, rekening houdend met de positie van de aansluitingen ten opzichte van de kanalen.

Terwijl de motor wordt schoongemaakt, controleert hij of de onderdelen in goede staat zijn en of de poelies goed werken. Indien nodig vervangt hij de lagers en de riemen. Tot slot controleert hij met behulp van meetapparatuur of de luchtstroom optimaal is en of het apparaat niet te veel energie verbruikt.

Het schoonmaken van de kanalen kan zeer tijdrovend zijn, omdat ze door het plafond en de muren van het gebouw lopen. De reparateur zal een stofzuiger gebruiken om het werk te vergemakkelijken en te voorkomen dat er overal stof ligt. Soms duurt het meerdere keren om de kanalen schoon te krijgen.

Goed om te weten: alleen een expert kan werken aan gasgestookte ventilatiesystemen.

Hoeveel kost het onderhoud van een ventilatiesysteem in België?

Technici bepalen hun prijzen in functie van de omvang van hun werk. Een volledige onderhoudsbeurt kost doorgaans tussen 130 en 300 euro. Reken op 50 tot 100 euro voor het reinigen van de ventilatieroosters.

Voor het vervangen van de filters betaal je gemiddeld 15 euro. Het schoonmaken van de kanalen kost ongeveer 90 euro. Tot slot kan je een jaarlijks onderhoudscontract afsluiten voor 150 tot 300 euro exclusief btw.

Vraag een gratis offerte aan voor onderhoud ventilatiesysteem in België

Uw ventilatiesysteem verdient onderhoud dat voldoet aan de geldende normen. Via Ventilation.be vind je een onderhoudsbedrijf voor ventilatie in België dat je apparatuur in je stad kan onderhouden. Contacteer ons en wij bezorgen jou een gratis en vrijblijvende offerte. Je hoeft enkel nog de dienstverlener te kiezen die bij je past.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

7 + 13 =