Een Ventilatie-installateur in België nodig?

Wil je de luchtkwaliteit in jouw woning of bedrijf verbeteren? Ben je op zoek naar een ventilatie-installateur in België? Ontdek op onze website alles wat je moet weten over de afvoer van muffe lucht en vind een erkend vakman voor de installatie van gecontroleerde mechanische ventilatie in jouw gebouw.

installateur ventilation belgique

Waar werken onze ventilatie-installateurs?

De installatie van een mechanisch ventilatiesysteem is de meest doeltreffende manier om de luchtcirculatie in een gebouw te controleren en te verbeteren. Onze partner ventilatie-installateurs werken aan particuliere woningen, bedrijven en industriële ventilatiesystemen.

Een ventilatiesysteem voor particuliere woningen

Als je een ventilatiesysteem moet installeren in jouw huis of appartement, kan je rekenen op onze partners.

Zij hebben zowel de ervaring als de knowhow om deze dienst uit te voeren, ongeacht het type woning dat je hebt, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie.

Winkels / bedrijven

Het welzijn van klanten en personeel is een belangrijke zorg voor elke onderneming. Om ideale werkomstandigheden te garanderen in hotels, restaurants, winkels of bedrijfspanden, installeer je best een ventilatiesysteem.

Maar in dit geval is het te installeren ventilatiesysteem iets geavanceerder dan dat van een particuliere woning.

Industriële ventilatie

Wij brengen jou in contact met professionals die ervaring hebben met industriële ventilatietechnieken. Het doel van industriële ventilatie is het behandelen van de lucht die in een werk- of opslagruimte circuleert. In sommige professionele omgevingen is het gebruik van dit type installatie verplicht, om te voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan verontreinigende stoffen, giftige stoffen of gevaarlijke situaties.

Welk type ventilatiesysteem kunnen onze installateurs installeren?

Onze partners zijn net zo bedreven in het installeren van mechanische ventilatiesysteem met enkele stroming (systeem B of C) als in het installeren van ventilatiesysteem met dubbele stroming. Ze zijn eveneens in staat om een individuele, gecentraliseerde of gedecentraliseerde ventilatiesysteem te installeren.

Installatie van ventilatiesysteem B & C

Single-flow ventilatiesysteem is een systeem dat muffe lucht mechanisch afzuigt of afvoert uit een gebouw. Je kunt kiezen tussen een ventilatiesysteem B (mechanische toevoer van gezonde lucht en natuurlijke afvoer) en een ventilatiesysteem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht). Deze uitwisseling zorgt ervoor dat er binnen altijd gezonde lucht beschikbaar is, dit is een lucht vrij van schadelijke stoffen, onaangename geuren en giftige stoffen.

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D zuigt verse buitenlucht aan en voert muffe binnenlucht mechanisch af. De lucht wordt continu ververst. Bovendien verwarmt een wisselaar de binnenkomende lucht door warmte over te dragen aan de afgezogen lucht, die dezelfde temperatuur heeft als de binnenlucht. 

Op die manier worden de te grote temperatuurverschillen vermeden die kunnen ontstaan door de uitwisseling van warme en koude lucht. Dit optimaliseert het rendement van het verwarmings- en airconditioningsysteem.

Hoe kies je de beste installateur?

In België zijn er een groot aantal professionals gespecialiseerd in ventilatiesystemen, en het is niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden. Via Ventilation.be kan je in een paar klikken jouw aanvraag online indienen! Wij selecteren dan professionals die bij jouw project passen en van wie je gratis en vrijblijvend offertes ontvangt!

Stuur ons jouw aanvraag

Wij vinden de beste partner

Krijg ook 3 gratis en vrijblijvende offertes

De andere diensten van onze experts in verband met de installatie van ventilatiesystemen

Naast de installatie van jouw mechanische ventilatiesystemen met dubbele en enkele luchtstroom, kunnen onze partners ook instaan voor het onderhoud, de herstelling en de reiniging ervan.

nettoyage ventilation

Ventilatie reiniging

Door de werking van een ventilatiesysteem ontstaat na verloop van tijd een opeenhoping van stof, rook of vet van kookgerechten of rook. Dit vormt een laag die door ophoping op de ventilatieroosters geleidelijk een verstopping veroorzaakt. Dit verstoort de werking van het systeem en maakt het minder efficiënt. Ventilatiereiniging bestaat uit het verwijderen van deze verstopping.

entretien de vmc en belgique

HVAC onderhoud

Het onderhoud van een ventilatieapparaat bestaat uit een grondige reiniging van de installatie: van de roosters tot alle ventilatiekanalen, inclusief de kanalen, omkastingen en filters. Het onderhoud moet minstens één keer per jaar worden uitgevoerd en wordt idealiter toevertrouwd aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van airconditioning in België. Zij kunnen je ook onderhoudscontracten aanbieden.

Kom alles te weten over ventilatie in België

FAQ

Waarom jouw huis, bedrijf of bedrijfsruimte ventileren?

Ventilatie is belangrijk voor de kwaliteit van de lucht die je inademt. Een gebrek aan luchtkwaliteit betekent dat ruimtes slecht worden geventileerd, waardoor de lucht wordt gevuld met waterdamp wat de groei van schimmels en zwammen bevordert.

Zonder ventilatie “verzwaren” naast waterdamp ook kooldioxide en verschillende andere verontreinigende stoffen de binnenlucht. Hierdoor komt de gezondheid van de lucht in het gedrang.

Tenslotte wordt een goede ventilatie aanbevolen om de verspreiding van virussen (Covid 19) en bacteriën te beperken). 

In winkels en bedrijven helpt ventilatie, naast het gezondheids- en welzijnsaspect, ook om apparatuur en machines, zoals tunnels en ovens, in goede staat te houden.

In sommige opstellingen is ventilatie gewoon noodzakelijk om veiligheidsredenen (gevaar voor oververhitting, brand of explosie).

Wat is gecontroleerde mechanische ventilatie?

Gecontroleerde mechanische ventilatie is het vermogen van apparatuur om de lucht in een gebouw mechanisch aan te voeren, af te voeren of te verversen. Zulk ventilatiesysteem is nuttig voor vochtige ruimtes en het zuiveren van de binnenlucht, maar helpt ook het energieverbruik te verminderen als het een systeem met twee stromen is. 

Het bespaart dus meer energie dan natuurlijke ventilatie en biedt meer controle over de ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem is over het algemeen ook goedkoper dan MVI (mechanische ventilatie door inblazing).

Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen? Enkelvoudige of dubbele stroom?

Zoals hierboven vermeld, werken ventilatiesystemen met enkele en dubbele stroom niet op dezelfde manier. Om voor het ene of het andere te kiezen, moet je een duidelijk beeld hebben van hun kenmerken.

Single-flow ventilatiesysteem (B en c)

Zuigt muffe lucht af en vult deze aan met verse lucht.

Voordelen: laag energieverbruik, ruimtebesparend, betaalbaar, doeltreffende vochtigheidsregeling.

Nadelen: energieverlies tijdens de luchtverversing

Dubbelstroom CMV

Naast het afvoeren en vernieuwen van de lucht, stemt de mechanische ventilatie met dubbele stroom de temperatuur van de binnenkomende lucht af op die van de uitgaande lucht. De afgezogen luchtstroom draagt zijn warmte over aan de luchtstroom die in de wisselaar wordt geblazen alvorens naar buiten te worden afgevoerd.

Voordelen: Minder energieverbruik en het hele jaar door comfortabel wonen. De geluidsoverlast wordt verminderd dankzij een betere akoestische isolatie.

Nadelen: Een dual-flow ventilatiesysteem is duurder, vereist strenger onderhoud en neemt meer ruimte in beslag.

Je kan meer te weten komen over de verschillende soorten ventilatiesystemen door contact met ons op te nemen via ons contactformulier op de site.

Hoeveel kost de installatie van een ventilatiesysteem in België?

De kosten van een dergelijke installatie zijn zeer variabel. Als we het arbeidsloon meerekenen, ligt de gemiddelde prijs tussen € 570 voor een single-flow systeem en € 8.500 voor de meest ingenieuze dual-flow systemen.

Het is erg moeilijk om een exacte prijs te geven, omdat er veel factoren meespelen, zoals de grootte van het gebouw, het type gebouw (vrijstaande woning, bedrijf, onderneming) en de complexiteit van de installatie.

Heb ik in België recht op een premie voor de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem?

De installatie van ventilatiesystemen in België geeft recht op premies afhankelijk van het gewest, met name Vlaanderen (West-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen, …) Brussel en Wallonië. In Wallonië varieert de ventilatiepremie tussen 500 euro en 1.200 euro voor respectievelijk ventilatiesystemen met enkele en dubbele luchtstroom.

In Vlaanderen is het mogelijk om voor bepaalde werkzaamheden, waaronder de installatie van ventilatie, aanspraak te maken op een totale renovatiepremie. Het bedrag van deze bonus hangt af van het aantal werken waarin je investeert.

Welke garanties biedt ventilatie.be?

Ben je op zoek naar een ervaren ventilatie-installateur? Ons doel is om je in contact te brengen met de beste professionals in België.

Zij beschikken elk over bewezen expertise en ervaring in hun vakgebied. Om de kwaliteit van jouw installaties te garanderen, gebruiken ze de beste merken op de markt: Zehnder, Duco, Renson, Vasco, Daikin, enz. Om in contact te komen, vraag je gewoon een offerte aan op onze website. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Je loopt dus geen enkel risico.

Neem contact op met een ventilatie-installateur in België

Gratis offerte

✔️Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio

✔️100% gratis en vrijblijvend

✔️Bespaar zo tijd & geld!

12 + 10 =