Mechanische ventilatie: prijzen in België, werking en voordelen

De installatie van een mechanische ventilatie is een uitstekende oplossing om de kwaliteit van de binnenlucht te maximaliseren en muffe lucht te verdrijven. Maar welk model moet je kiezen? Wat zijn de voordelen? En hoeveel kost de installatie in België? Ontdek onze antwoorden op al deze vragen.

Wil je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen voor de installatie van een mechanische ventilatie? Ventilation.be breng je in contact met erkende vaklui uit jouw regio. Vergelijk prijzen in enkele klikken! Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

vmc (ventilation mécanique contrôlée) : prix en Belgique, types et avantages

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie bestaat uit een afzuigkast met een motor met laag vermogen, afzuigkanalen, afzuigunits en luchtinlaten.

De motor is uitgerust met een ventilator die als taak heeft schone lucht te verspreiden in alle kamers van het huis. De kanalen van soepel PVC verbinden de ventilatiebox met de afzuiginstallaties. Deze regelen de luchtstroom. De luchtinlaten worden in de muur of het schrijnwerk geïntegreerd om de omgevingslucht te verversen.

Wil je een beroep doen op een bedrijf gespecialiseerd in mechanische ventilatie in België? Via ventilatie.be kan je prijsoffertes op maat aanvragen bij ventilatiespecialisten uit jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Waarom mechanische ventilatie installeren in jouw woning, bedrijf of onderneming?

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het een goed idee om deze te voorzien van gecontroleerde mechanische ventilatie. Zo voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming. Deze microscopische schimmels kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, maar ook wandbekleding beschadigen.

Het installeren van een mechanische ventilatie verhoogt ook de hoeveelheid zuurstof in huis, verwijdert verontreinigende stoffen en verlaagt de energierekening. Merk op dat een goed geventileerde woning in de winter gemakkelijker opwarmt, wat energie bespaart.

Een ventilatiesysteem in jouw winkel betekent dat jouw klanten en werknemers kunnen genieten van schone lucht en een aangename temperatuur. Het maakt jouw bedrijf ook aantrekkelijker.

De installatie van deze apparatuur in de werkruimte zorgt voor een regelmatige ventilatie, waardoor stress en concentratieproblemen worden verminderd. Jouw werknemers genieten meer werkcomfort en worden productiever.

Wil je gecontroleerde mechanische ventilatie installeren in jouw woning, winkel of bedrijf? Je kan een gratis offerte aanvragen om jezelf een idee te geven van de kosten van de werkzaamheden.

Welke soorten mechanische ventilatie zijn er?

Wij presenteren vier soorten gecontroleerde mechanische ventilatie: enkelvoudige toevoer, enkelvoudige afvoer, dubbele toevoer en thermodynamisch.

Mechanische ventilatiesysteem B

Bij een ventilatiesysteem B (i.e. met enkele toevoer) wordt de verse lucht gefilterd. Schone lucht wordt mechanisch in de woning gebracht. Vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze via de ventilatieopeningen naar buiten afgevoerd. Merk echter op dat dit systeem koude tocht bevordert en lawaai van buitenaf in elke kamer van het huis brengt.

vmc simple flux par pulsion

Mechanische ventilatiesysteem C

Enkelvoudige afzuigventilatie is een van de meest hygiënische vormen van ventilatie. Dit ventilatiesysteem bestaat uit meerdere ventilatoren en ventilatoren. Deze laatste brengen verse lucht in de ruimte. De ventilatoren voeren onzuivere lucht af naar buiten.

Dit ventilatiesysteem bestrijdt doeltreffend de vochtigheid. Het grootste nadeel is dat het veel lawaai maakt.

système c vmc simple flux

Ventilatiesysteem D: met dubbele stroom

Een ventilatiesysteem D is een geavanceerder systeem. Het heeft een warmtewisselaar en verschillende aanzuig- en afzuigkanalen. Deze voeren de muffe lucht af naar buiten.

De warmte-uitwisseling tussen de schone en de vervuilde lucht vindt plaats in de warmtewisselaar.

Dit ontwerp beperkt het energieverlies. Dit ventilatiesysteem optimaliseert het thermisch comfort en garandeert lucht van hoge kwaliteit. De installatie ervan is echter duur en vereist specialistische kennis.

système ventilation D vmc double flux

Thermodynamische ventilatiesysteem D met dubbele stroom

Een thermodynamisch ventilatiesysteem is uitgerust met een warmtepomp die als warmtewisselaar fungeert. Hij ververst de binnenlucht en houdt het huis warm in de winter, waardoor de verwarmingskosten dalen. In de zomer koelt hij de frisse lucht.

Een thermodynamische dubbelstroom ventilatiesysteem heeft ook enkele nadelen. Het moet worden geïnstalleerd in een verwarmde ruimte en vereist regelmatig onderhoud. Bovendien moet het door een specialist worden geïnstalleerd.

Welk type mechanische ventilatie moet ik kiezen?

De keuze van een mechanische ventilatie hangt af van de staat van de woning. Een ventilatiesysteem D is perfect geschikt voor een nieuwe of goed geïsoleerde woning. Je kan ook voor dit model kiezen als je op zoek bent naar een minder energie-intensief ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem C of B is vooral geschikt voor oudere woningen. De ventilatiekanalen kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden in bestaande kanalen.

Mechanische ventilatie installeren: prijzen in België

De prijs voor de installatie van een mechantische ventilatie in België ligt tussen 300 en 4000 euro, afhankelijk van het gekozen type mechanische ventilatie, het gebouw, het merk en de arbeidskosten.

Dit is slechts een indicatieve prijsklasse. De kosten voor de installatie van gecontroleerde mechanische ventilatie variëren sterk naargelang:

 

    • Het gekozen model: monostroom, duostroom of thermodynamische ventilatiesysteem
    • De efficiëntie van het toestel: modellen met een efficiëntie van meer dan 80% zijn duur
    • De complexiteit van de installatie

Hoe wordt een ventilatiesysteem onderhouden en gereinigd?

Regelmatig onderhoud van een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem optimaliseert de prestaties en de werking ervan. Merk op dat overtollig bakvet en stof het apparaat kunnen beschadigen.

Ventilatiesystemen met dubbele doorstroming moeten om de zes maanden worden onderhouden. Defecte filters moeten worden vervangen om de luchtkwaliteit in de kamer te verbeteren.

Om je ventilatiesysteem van type B of C (enkele stroom) goed te laten werken, moet je hem eens per maand schoonmaken. Je kan een stofzuiger gebruiken om stof uit de luchtinlaten te verwijderen.

Het reinigen van het motorblok, de warmteterugwinningseenheid, de leidingen en de ventilatoren vereist specifieke knowhow en het juiste gereedschap. De oplossing is gebruik te maken van de diensten van een expert. Wij kunnen je in contact brengen met ventilatiespecialisten in jouw regio.

FAQ

Heb ik recht op een premie voor de installatie van een CMV in België?

In Wallonië kan je voor de installatie van gecontroleerde mechanische ventilatie in aanmerking komen voor de energiebonus. Je kan in aanmerking komen voor deze bonus als jouw huis meer dan 15 jaar oud is.

In Brussel komt de installatie van een mechanische ventilatie met enkele of dubbele doorstroming in aanmerking voor de bonus B5. Het toegekende bedrag varieert van 1.250 tot 3.500 euro. Voor woongebouwen in de zones ZRU (Zone de Rénovation Urbaine) en EDRLR (Espace de Développement Renforcé du Logement et de la Rénovation) wordt het bedrag met 10% verhoogd.

In Vlaanderen komen werken voor de installatie van ventilatiesystemen in aanmerking voor de totale renovatiepremie. Om in aanmerking te komen, moet je de installatie van een ventilatiesysteem combineren met twee andere energierenovatiewerken. De bonus bedraagt 1.250 euro. Als je zeven investeringen doet, krijg je een bonus van 4.750 euro.

Zelfregelende en vochtgevoelige ventilatiesystemen: wat is het verschil?

De zelfregelende ventilatie is een economisch model dat voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Zijn ventilatiecomponenten (motor, luchtinlaten, afzuiginstallaties, enz.) zorgen voor een constante luchtstroom. Merk echter op dat zelfregelende ventilatie geen rekening houdt met de binnentemperatuur of de luchtvochtigheid.

Een ventilatiesysteem met vochtigheidsregeling is een intelligent systeem met een vochtigheidssensor. Het past zijn aanzuigvermogen aan volgens de vochtigheidsgraad in de ruimte.

Wat is het verschil tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde ventilatie?

Een gecentraliseerde ventilatie heeft slechts één ventilator. De verse lucht wordt verdeeld via een netwerk van kanalen.

Een decentrale ventilatie daarentegen heeft meerdere kleine ventilatoren. Deze filteren de binnenkomende lucht voordat ze deze over de ruimte verspreiden. Het decentrale ventilatiesysteem neemt minder ruimte in beslag en is licht, zodat het aan elk type oppervlak kan worden aangepast.

Hoe zit het met de ventilatienormen in België?

De installatie van een ventilatiesysteem in België wordt geregeld door de norm NBN D50-001. Deze specificeert een ventilatievoud van 3,6 m³ per vierkante meter per uur.

Voor de slaapkamer, speelkamer en werkruimte is het minimaal vereiste debiet 25 m³ per uur. Voor de woonkamer is het minimale verse luchtdebiet 75 m³ per uur. Voor de keuken en de badkamer moet je voldoen aan een minimaal ontwerpdebiet van 50 m³ per uur.

Offertes voor ventilatie ontvangen?

2 + 8 =