Ventilatiesysteem C: prijzen in België, voordelen en belangrijke informatie

Een ventilatiesysteem van type C is een compleet systeem om de omgevingslucht in een woning te filteren en zuiverder te maken. In dit artikel bekijken we hoe dit soort ventilatie in het algemeen werkt, de prijzen in België, de verschillen tussen ventilatiesysteem C en D, en de verschillende voor- en nadelen van een dergelijke installatie.

vmc simple flux prix belgique

Hoeveel kost een ventilatiesysteem C in België?

De prijs van een ventilatiesysteem C varieert tussen 60 en 400 euro. De totale prijs voor een professionele installatie ligt daarentegen tussen 700 en 2000 euro.

Dit zijn vrij brede marges, afhankelijk van een aantal factoren, die we hieronder nader toelichten. De keuze van het type ventilatie (zelfregulerend of vochtgevoelig), het aantal ventilatieopeningen, het vermogen of zelfs het merk van het product zijn uiteraard van invloed op de prijs.

Zo vind je zelfregulerende ventilatiesystemen van type C van Aldes of Atlantic voor minder dan 150 euro, en een vochtgevoelige ventilatie van dezelfde merken voor minder dan 350 euro.

Het arbeidsloon speelt ook een grote rol in de uiteindelijke kosten, dus je kan de installatie zelf doen of besluiten een beroep te doen op een vakman.

De locatie van de installatie (huis, gebouw, villa), en of er al dan niet bovenverdiepingen zijn, zal ook van invloed zijn op de kosten, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Om een concrete en nauwkeurige vergelijking te maken van de prijzen voor ventilatiesystemen met enkele straal in België, is het een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Zo kan je gemakkelijk advies en prijzen vergelijken en het voordeligste aanbod ontdekken. Dankzij Ventilation.be kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor de installatie van een ventilatiesysteem. Contacteer ons voor prijzen op maat van jouw woning.

Welke premies zijn er beschikbaar voor de installatie van een ventilatiesysteem C (met enkele luchtstroom) in België?

België moedigt zijn burgers aan om energierenovaties uit te voeren. Afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden van de regio kan je in aanmerking komen voor een subsidie voor de installatie van een ventilatiesysteem:

In Vlaanderen

In Vlaanderen komen zeven energierenovatieprojecten (dak-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, warmtepomp, ventilatiesysteem) in aanmerking voor de totale renovatiepremie. Om in aanmerking te komen, moet de installatie van jouw ventilatiesysteem gecombineerd worden met twee andere werken op de lijst binnen een periode van vijf jaar, wat recht geeft op een bonus van 1.250 euro, oplopend tot 4.750 euro als je alle zeven investeringen uitvoert.

In Brussel

In Brussel kan je voor de installatie van een ventilatiesysteem, of het nu gaat om een enkelvoudige of een dubbele stroom, profiteren van de B5-bonus, die jou een bedrag tussen 1.250 en 3.500 euro oplevert. Onder bepaalde voorwaarden kan het bedrag met 10% verhogen. Voor meer informatie, raadpleeg de website van de Brusselse Regio.

Hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem C?

Een ventilatiesysteem C is een relatief eenvoudig en doeltreffend systeem om de omgevingslucht in een woning te verversen. De luchtinlaten worden geplaatst in de droge ruimten, de leefruimten, terwijl de afzuigunits worden geplaatst in de natte ruimten (keuken, badkamer, toilet). Een systeem van kanalen verbindt alles met de ventilatiemotor, die zich meestal op zolder bevindt.

Een elektrische afzuiger, een soort omgekeerd draaiende ventilator, zuigt de vochtige, muffe lucht uit de kamers aan en voert deze vervolgens af via een dakuitgang.

Deze afzuiging creëert een vacuüm waardoor zuivere buitenlucht via de luchtinlaten het huis binnenkomt, waardoor verontreinigende stoffen en vochtigheid worden geëlimineerd.

vmc simple flux par pulsion

De verschillende ventilatiesystemen met enkele luchtstroom

Er zijn drie verschillende modellen van monostroom mechanische ventilatie, waarvan de meest voorkomende het zelfregelende model en de vochtgeregelde modellen type A of type B zijn.

Het grote verschil ligt in het feit dat zelfregelende ventilatiesystemen zorgen voor luchtverversing met een constant debiet, terwijl vochtigheidsgevoelige ventilatiesystemen rekening houden met de temperatuur en het vochtigheidsniveau in de ruimten en zichzelf regelen met druk.

Zelfregelende ventilatie met enkel debiet

De zelfregelende technologie past zich niet aan de omgevingslucht aan, zodat je de luchtinlaten en -afvoeren van het systeem bij de installatie ervan moet aanpassen, afhankelijk van het aantal kamers en de behoeften van de bewoners van de woning. Het systeem is vaak uitgerust met twee snelheden, zodat je het afzuigdebiet kunt verhogen als jouw activiteit bijzonder vervuilend is.

Bij sommige modellen, uitgerust met een hygrostaat, wordt de snelheid automatisch gewijzigd door het instellen van een vochtigheidslimiet die niet mag worden overschreden, terwijl bij andere de wijziging handmatig moet worden doorgevoerd.

Zeer betrouwbaar en relatief eenvoudig te installeren, op voorwaarde dat je een minimum aan doe-het-zelfwerk verricht, is dit het goedkoopste ventilatiesysteem in aankoop en bijgevolg het meest gebruikte ventilatiesysteem bij renovatiewerkzaamheden.

Dit type ventilatiesysteem vergt weinig onderhoud en is stil bij normale snelheid, omdat de motor zich op zolder bevindt.

Vochtigheidsgevoelige ventilatie met één luchtstroom (type A en B)

Een vochtgevoelig ventilatiesysteem A heeft zelfregelende luchtinlaten, maar is voorzien van vochtgevoelige afzuigunits. De luchtstroom wordt automatisch geregeld in de ruimten waar de afzuigunits zijn geïnstalleerd, afhankelijk van de gemeten vochtigheidsgraad in de omgevingslucht.

De registers zijn voorzien van kleppen die in meer of mindere mate opengaan afhankelijk van de gemeten vochtigheidsgraad. Omdat dit type ventilatie minder efficiënt is dan zijn tegenhanger, is het over het algemeen bedoeld voor woningen in de tertiaire sector.

Een vochtgevoelig ventilatiesysteem B werkt in principe precies zoals type A, maar met een grotere efficiëntie, aangezien het vochtgevoelige luchtinlaten en -afvoeren heeft, waardoor het de luchtstroom in alle kamers regelt en de luchtverversing volledig aanpast aan de vochtigheidsgraad in de hele woning. Vanwege zijn efficiëntie wordt dit ventilatiesysteem meestal geïnstalleerd in nieuwe of relatief recente huizen of appartementen.

De vochtigheidsgestuurde ventilatie moduleren de hoeveelheid verse lucht die de woning binnenkomt op basis van de gemeten vochtigheid in de lucht, waardoor de verwarmingsbehoefte afneemt en tocht wordt beperkt. In het algemeen is dit ventilatiesysteem goedkoop en gemakkelijk te onderhouden.

Voor- en nadelen van ventilatiesysteem C

Voordelen van een ventilatiesysteem C

    • Het is eenvoudig te installeren en neemt weinig ruimte in beslag, waardoor het ideaal is voor renovatie of bedrijfspanden.
    • Single flow mechanische ventilatie vergt weinig onderhoud.
    • Het is een efficiënt ventilatiesysteem dat nog steeds betaalbaar is in vergelijking met het ventilatiesysteem D met dubbele luchtstroom.
    • Bij een vochtigheidsgevoelig systeem past de ventilatie zich aan het vochtigheidsniveau in de omgeving aan, waardoor warmteverlies wordt beperkt.
    • Het is een ventilatiemodel met een laag elektriciteitsverbruik.

Nadelen

    • Een ventilatiesysteem C, vooral als het zelfregulerend is, resulteert in vrij hoog warmteverlies doordat de ventilatie continu werkt met een constante luchtstroom.
    • De luchtinlaten in de ventilatie bevorderen lawaai en tocht van buitenaf, vooral rond ramen.
    • Dit systeem is niet geschikt voor ruimtes met te veel lawaai of vervuiling.

Ventilatiesysteem D of C?

Een ventilatiesysteem D wordt geïnstalleerd in woningen die zeer goed geïsoleerd zijn, of zelfs hermetisch afgesloten, of zeer energiezuinig.

We zagen eerder dat een ventilatiesysteem C muffe binnenlucht afzuigt en vervangt door verse buitenlucht, wat de kamers reinigt, maar geen optimale zuiverheid garandeert, aangezien de buitenlucht ook vervuild kan zijn door vervuiling of verschillende allergenen.

De zuiverheid van de weer in jouw woning gebrachte lucht hangt dus af van de kwaliteit van de buitenlucht. Een ventilatiesysteem D met dubbele stroom vervult dezelfde functies, maar filtert ook de buitenlucht om onzuiverheden (pollen, microdeeltjes, bacteriën, enz.) te verwijderen en injecteert vervolgens deze gezuiverde lucht opnieuw in de leefruimtes van de woning.

Een studie uitgevoerd door Octopus Lab in 2018 toont aan dat het gebruik van een ventilatiesysteem D de concentraties VOC (vluchtige organische stoffen) en CO₂ met een factor 4 vermindert in vergelijking met een ventilatiesysteem van type C.

Het is ook een ventilatiesysteem dat de temperatuur van de omgevingslucht regelt op basis van de buitentemperatuur, waardoor de lucht in de winter wordt voorverwarmd en in de zomer gekoeld, wat een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik voor verwarming betekent.

Een ventilatiesysteem van type D is dus een completer systeem dan een van type C, en verwijdert niet alleen vervuilde lucht, maar zuivert deze ook en verbetert de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk.

Hoe wordt de installatie uitgevoerd?

De behulzing van de ventilatie

De omkasting wordt meestal op zolder geïnstalleerd. Deze isoleert de kanalen en voorkomt condensvorming als de buitentemperatuur te laag wordt of als de ventilatie met enkel debiet voor langere tijd wordt uitgeschakeld.

De diameter van de dakdoorvoer moet ten minste gelijk zijn aan, of eventueel groter dan, de diameter van de ventilatiekastdoorvoer; de meest gebruikte diameter is 160 mm.

Luchtinlaten en afzuiginstallaties

De luchtinlaten moeten worden geïnstalleerd in de belangrijkste vertrekken (slaapkamer, woonkamer, werkkamer), terwijl de afzuigunits moeten worden geplaatst in de bijkeukens (keuken, badkamer, toilet). Idealiter worden de luchtinlaten boven de ramen of op de rolluikkasten geplaatst, maar het wordt aanbevolen de luchtinlaten niet rechtstreeks in de openingen te boren.

Snelheidsstanden van een ventilatiesysteem

De meeste ventilatiesystemen hebben twee snelheden, die handmatig of automatisch kunnen worden ingesteld met behulp van een luchtbevochtiger.

De installatie van een ventilatiesysteem C is toegankelijk voor een ervaren doe-het-zelver, maar vereist toch een minimum aan vaardigheid en tijd. Aarzel niet om een erkende vakman in te schakelen om de klus te vergemakkelijken, problemen te voorkomen en een perfecte installatie te garanderen.

    Hoe zit het met het onderhoud?

    Het is belangrijk om jouw ventilatiesysteem regelmatig te onderhouden. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan lawaaierig worden, maar loopt vooral het risico de omgevingslucht in huis te veranderen, wat naast schade aan muren of plafonds ook gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de bewoners.

    Het onderhoud van een ventilatiesysteem C is toegankelijk voor particulieren, hoewel je natuurlijk ook een beroep kunt doen op een vakman.

    Wij raden aan om de luchtinlaten en de afzuigers om de 6 maanden te reinigen, meestal in de herfst en de lente. De behuizing moet elk jaar worden afgestoft om verstopping te voorkomen. Het ideale moment hiervoor is net aan het begin van de lente na een lange winter binnenshuis.

    Voor de luchtinlaten volstaat het ze voorzichtig van de ramen te halen, het isolatieschuim te verwijderen en ze te reinigen met een licht vochtige doek of een borstel.

    Voor de afzuigkappen: haal ze van de muur of het plafond en reinig ze met een borstel, een microvezeldoek of, indien nodig, met zeepwater als ze erg vettig zijn.

    Verwijder bij de motorbehuizing het vuil dat zich rond en op de ventilatorbladen heeft afgezet met een doek, borstel of handzuiger. Schakel altijd de stroomtoevoer naar de ventilatie uit alvorens aan de motor te werken.

    Gratis offerte voor de installatie van een ventilatiesysteem C

    Als je er zeker van wilt zijn dat jouw ventilatiesysteem C correct wordt geïnstalleerd, is het belangrijk dat je de juiste vakman vindt. Dankzij onze gratis service helpen wij je een gespecialiseerde installateur bij jou in de buurt te vinden en een vrijblijvende offerte van drie verschillende vakmensen bezorgen. Door vandaag nog een offerte aan te vragen, kan je er zeker van zijn dat jouw ventilatiesysteem wordt verzorgd door bekwame experts die zijn geselecteerd op hun expertise in dit type installatie!

    Vraag advies en vergelijk gratis offertes

    12 + 6 =