Decentrale ventilatie: prijs en voordelen

Een decentrale ventilatie voorkomt vocht en onaangename geuren. Het zuigt muffe of vochtige lucht uit de ruimte en voorziet deze vervolgens van schone, gefilterde verse lucht van buiten. Zo wordt het binnenklimaat op een constant goed niveau gehouden. Hierdoor verhoogt het wooncomfort.

Kom in dit artikel meer te weten over decentrale ventilatie: de voordelen, de verschillende types en de prijs ervan. Je kunt ook gratis offertes aanvragen bij experts in heel België.

Gedecentraliseerde ventilatie België Gedecentraliseerde ventilatie

Wat is decentrale ventilatie?

In tegenstelling tot centrale ruimteventilatie, waarbij een unit in de leefruimte werkt en de lucht verdeelt via een netwerk van buizen dat meestal sterk vertakt is in de muur, worden bij een decentraal ventilatiesysteem de componenten op een visueel onopvallende manier geïntegreerd in de buitenmuur, kamer per kamer.

In de regel zijn slechts geringe installatiewerkzaamheden nodig, die kunnen worden gecombineerd met een modernisering van de gevel. 

In moderne systemen kunnen de units bidirectioneel werken, d.w.z. dat ze verse lucht van buiten kunnen aanzuigen en ruimtelucht van binnen kunnen afvoeren. Om onder- of overdruk te voorkomen, bestaat een decentraal ventilatiesysteem idealiter uit minstens twee van dit soort ventilatie-units.

Werking van een decentraal ventilatiesysteem

Het werkingsprincipe van een decentraal ventilatiesysteem is eenvoudig uit te leggen. Ten eerste zijn er verschillende constructies.

Het eenvoudigste ontwerp van een decentraal ventilatiesysteem is een eenvoudig luchtafvoersysteem met één ventilator die de lucht in de ruimte via ventilatieopeningen naar buiten afvoert. Dit staat algemeen bekend als ventilatiesysteem C. De verse lucht moet dan binnenkomen via bijvoorbeeld een open deur.

Het toepassingsgebied voor schone luchtafvoersystemen zijn over het algemeen kleine ruimten zonder ramen, zoals badkamers. In grotere woonruimten daarentegen is het raadzaam twee ventilatie-eenheden te gebruiken die elk afwisselend werken.

Terwijl de ene unit ruimtelucht naar buiten afvoert, zuigt de andere verse lucht van buiten aan. Zo ontstaat een regelmatige circulatie, waarbij muffe lucht wordt vervangen door frisse lucht. Vooral goed voor allergiepatiënten: alle producten van bekende fabrikanten zijn uitgerust met filtersystemen, die een zeer hoge luchtkwaliteit in huis garanderen.

Decentrale dubbelstroomventilatie met warmteterugwinning

Een decentraal geregeld mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een zeer verstandige uitbreiding van het standaardsysteem met wisselunits. Net als alle andere luchttoevoer- en luchtafvoersystemen met warmteterugwinning is het een dubbelstroomventilatiesysteem, ook wel ventilatiesysteem D genoemd.

Het voordeel: de thermische energie in de afvoerlucht wordt vrijwel tijdelijk opgeslagen en vervolgens weer opgenomen in de verse lucht, zodat de verwarmingswarmte niet zomaar naar buiten wordt afgevoerd zonder te worden gebruikt.

Volgorde van de stappen in de ventilatiecyclus

1. Warmteterugwinning

De gebruikte warme binnenlucht wordt naar buiten getransporteerd en geeft zijn warmte af aan de warmtewisselaar bij het passeren van de ventilatie-eenheid.

2. Omkering van de richting

Na het laden van de warmtewisselaar met de teruggewonnen warmte wordt de bewegingsrichting van de ventilator omgekeerd.

3. Warmteafvoer

De koude buitenlucht passeert de geladen warmtewisselaar en wordt in de vorm van verwarmde verse lucht naar de woonruimte gevoerd.

In de ventilatiecyclus werken hoogwaardige systemen paarsgewijs in push-pull modus. Als de werkingsrichting van de ene decentrale ventilatie-eenheid wordt omgekeerd, gebeurt dit ook gelijktijdig met de andere.

Wil je decentrale ventilatie installeren in jouw woning of bedrijf? Via ventilatie.be kan je prijsoffertes op maat van jouw project aanvragen bij verschillende ventilatiespecialisten uit de regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Uitrusting controleren

Mechanische ventilatiesystemen worden centraal geactiveerd door een regeleenheid. Voor het activeren van de ventilatoren is bedrading nodig tussen de besturingseenheid en de betreffende ventilatietoestellen.

De stroomvoorziening wordt eveneens verzorgd door kabels die vanaf een voedingsunit lopen. Afhankelijk van het aantal ventilatoren wordt deze voeding samen met de besturing geïnstalleerd in een dubbele inbouwdoos (2 ventilatoren) of in de besturingskast (meer dan 2 ventilatoren).

Voordelen en nadelen

Een decentraal ventilatiesysteem biedt een aantal voordelen ten opzichte van een centrale oplossing. Het past discreet in het totaalbeeld van de woonruimte, moderne systemen zijn nauwelijks hoorbaar en er hoeven geen ingewikkelde kanalen te worden aangelegd.

Decentrale ventilatie is ook de meest kosteneffectieve optie voor het ventileren van individuele kamers. Indien uitgerust met een deeltjesfilter kunnen ook mensen met een allergie zich zonder zorgen op hun gemak voelen, omdat bacteriën en schimmelsporen op afstand worden gehouden.

Geaccumuleerde luchtvochtigheid wordt naar buiten geleid, waardoor vochtschade wordt voorkomen, vooral in oudere gebouwen. De installatie is eenvoudig, en met soffit ducts is er van buitenaf geen opening aan de voorkant zichtbaar. Er zijn geen kanalen in verlaagde plafonds nodig en de ruimte die een centrale ventilatie-eenheid zou innemen, wordt ook bespaard.

De veronderstelling dat ventilatoren hinderlijk lawaai maken, gaat volgens de huidige stand van de techniek niet meer op. Moderne ventilatiesystemen van hoge kwaliteit werken zeer stil, zodat ventilatie door een open raam doorgaans nog lawaaieriger zou zijn door het geluid van buitenaf.

Een doorslaggevende voorwaarde voor de installatie van het systeem is dat de ruimte waarin de decentrale ventilatie moet worden aangebracht ten minste één buitenwand heeft (bij voorkeur twee). Als elke ruimte met decentrale ventilatie moet worden uitgerust, stijgen de kosten dienovereenkomstig, wat een van de grootste nadelen van deze variant is.

Voordelen van decentrale ventilatie

    • Luchtkwaliteit: een regelmatige toevoer van verse, gefilterde lucht
    • Beste optie voor eenpersoonskamers
    • Vooral handig als je toch van plan bent de gevel te moderniseren
    • Vrijwel geen ruimtebeslag in het woongedeelte
    • Snel te installeren
      Gemakkelijk te gebruiken

Tip: Kies je voor decentrale ventilatie, dan investeer je best de bescheiden meerkosten in een modern systeem met warmteterugwinning. Dit type “woonhuisventilatie met warmteterugwinning” maakt het mogelijk om verse lucht van buiten te temperen met behulp van de beschikbare warmte in de afvoerlucht.

Hoeveel kost decentrale ventilatie?

De kosten van een decentraal ventilatiesysteem hangen vooral af van de omvang van het systeem, de fabrikant en het model.

Voor een eenvoudige decentrale ventilatie zonder warmteterugwinning kan je rekenen op kosten van ongeveer 500 euro, inclusief materiaal en installatie.

Kies je voor een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning, dan liggen de kosten tussen de 1.000 en 1.500 euro voor een vrijstaande woning, inclusief btw.

Decentrale ventilatie: conclusies en aanbevelingen

Frisse lucht is synoniem met comfortabel wonen. Zoals we al zeiden, is decentrale ventilatie bijzonder geschikt als je systematisch afzonderlijke ruimtes wilt ventileren. Als je de modules laat installeren in het kader van een komende renovatie, zoals een gevelrenovatie, is de installatie bijzonder snel en eenvoudig.

Comfortventilatie zonder warmteterugwinning heeft weinig zin. Investeer daarom iets meer geld en kies voor decentrale dubbelstroomventilatie met warmteterugwinning. Zo kan je gebruik blijven maken van ruimteverwarming.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

9 + 2 =