Ventilatiesysteem D prijzen in België en informatie over installatie

Het ventilatiesysteem D, ook bekend als dubbelstroom ventilatie, is waarschijnlijk de beste keuze voor huishoudelijke lucht. Dankzij de mechanische toevoer van verse lucht en de afzuigstrategie is het binnencomfort optimaal! In dit artikel kom je meer te weten over hoe het werkt en hoeveel het kost in België.

prix vmc double flux belgique

Wat kost ventilatiesysteem D?

De prijs van een ventilatiesysteem D in België ligt tussen de 4.000 en 8.000 euro, inclusief installatie. De prijs voor de installatie van een thermodynamische warmteterugwinning is over het algemeen hoger.

Uiteraard variëren de prijzen vaak sterk, afhankelijk van de oppervlakte van de woning, het vereiste debiet, de moeilijkheidsgraad van de installatie, het merk en het gekozen model.

INFO: Als je geld wilt besparen en de tijd hebt, is het zelf installeren van een ventilatiesysteem D een goede optie. Maar als het niet iets is waarin je geïnteresseerd bent of dat in jouw agenda past, moet je weten dat als je voor de installatie een beroep doet op een aannemer, je van 6% btw profiteert! Dat is een besparing van 15% op de BTW.

Heb ik recht op een premie voor de installatie van een ventilatiesysteem?

De installatie van een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem in België geeft recht op regionale premies.

In het Vlaamse Gewest kan voor bepaalde verbeteringen, met name de installatie van ventilatie, een totale renovatiebonus worden aangevraagd. Het bedrag van deze bonus varieert naargelang het aantal renovaties waarin je investeert.

In Wallonië kan de premie oplopen tot 1.200 euro voor een ventilatiesysteem D en tot 500 euro voor een ventilatiesysteem C of B.

In Brussel wordt de premie berekend op 25% van de kosten op de factuur.

Voor een concrete en nauwkeurige vergelijking van de prijzen van ventilatiesystemen D in België is het een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Zo kan je gemakkelijk advies en prijzen vergelijken en het voordeligste aanbod ontdekken. Dankzij Ventilation.be kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor de installatie van een ventilatiesysteem. Contacteer ons voor prijzen op maat van jouw woning.

Kan ik zelf een ventilatiesysteem D installeren?

Er zijn tegenwoordig een aantal oplossingen beschikbaar waarmee je zelf jouw ventilatiesysteem D kunt installeren. Je hebt echter heel wat technische kennis en vaardigheden nodig om de klus zelf te klaren.

Hoe werkt een ventilatiesysteem D?

Bij een ventilatiesysteem D wordt de lucht mechanisch toe- en afgevoerd. Dit gebeurt door een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren.

Bij de meeste ventilatiesystemen met warmteterugwinning kan de aan de binnenlucht onttrokken warmte worden gebruikt om de koude buitenlucht te verwarmen. Dit gebeurt in de zogenaamde warmtewisselaar van het systeem. Dit staat bekend als een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Dankzij jouw ventilatiesysteem hoef je de binnenkomende lucht dus minder te verwarmen en bespaart je op jouw verwarmingskosten.

vmc simple flux par pulsion

Wanneer en waarom kiezen voor een ventilatiesysteem D?

De installatie van een ventilatiesysteem D is soms verplicht

Bij nieuwbouwprojecten en grote energiezuinige renovaties is het meestal verplicht om een mechanisch ventilatiesysteem met twee stromen te installeren.

Om te besparen op je energierekening

Aangezien het ventilatiesysteem D twee ventilatoren vereist (voor luchtinlaat en -uitlaat) en het ventilatiesysteem B of C slechts één (voor luchtuitlaat of -toevoer), zal het intrinsieke verbruik van het ventilatiesysteem D hoger zijn. Door te kiezen voor een dubbelstroomsysteem met warmteterugwinning bespaar je echter geld op de lange termijn.

De inkomende lucht wordt namelijk voorverwarmd door de afgevoerde binnenlucht. Daardoor hoef je veel minder te verwarmen om de binnenlucht op kamertemperatuur te brengen, terwijl je met een ventilatiesysteem B of C meer moet verwarmen om de koude buitenlucht op te warmen.

Verbeter jouw wooncomfort en luchtkwaliteit

Hoewel het waar is dat een ventilatiesysteem D het duurste ventilatiesysteem is om in een huis of flat te installeren, profiteer je van een efficiënter systeem dat lucht van hoge kwaliteit levert. Daardoor kan je genieten van comfortabel wonen.

Om vocht in huis tegen te gaan

Het is belangrijk om jouw huis schoon en droog te houden om verrassingen, zoals schimmelvorming, te voorkomen. Een een ventilatiesysteem D helpt je dit probleem op te lossen door de lucht in je huis op het juiste vochtigheidsniveau te houden. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over het verschijnen van bepaalde schimmels!

Wat zijn de nadelen?

In slecht geïsoleerde huizen of gebouwen met onvoldoende luchtdichtheid kan het ventilatiesysteem D niet optimaal benut worden. Besteed bij renovatie van een woning dus voldoende aandacht aan de isolatie.

Nieuwbouwwoningen moeten in ieder geval voldoen aan strenge isolatienormen. Ook de relatief hoge investeringskosten kunnen als een nadeel worden gezien.

Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem D?

Voor een goede werking moeten regelmatig filters worden gereinigd of vervangen en andere onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. De frequentie is afhankelijk van het gekozen product en de te ventileren ruimte. Jouw installateur zal je bij de levering gedetailleerde informatie hierover geven, maar houd rekening met de volgende punten:

Wanneer moet je jouw splitsysteem reinigen?

Het ideale moment om je ventilatiesysteem D te reinigen en te onderhouden is in het voorjaar. In de winter daarentegen kan je beter geen grote schoonmaak uitvoeren, want dan wordt het systeem het meest belast!

Stof de roosters elke 3 maanden af

Het is belangrijk om de ventilatieroosters regelmatig af te stoffen, want zo blijft je woning schoner en gezonder. Het beste is om ze elke 3 maanden af te stoffen, maar de frequentie hangt af van hoeveel je jouw ventilatiesysteem in huis gebruikt!

Andere onderhoudsinformatie

Voordat je begint met het schoonmaken van jouw ventilatiesysteem, moet je om veiligheidsredenen de stroomtoevoer uitschakelen. Als je klaar bent, controleer en vervang de filters indien nodig voordat je verder gaat, en vervang ook de batterijen om de twee jaar!

Om het vuil van de filters en de ventilator tussen de wasbeurten door te verwijderen, laat je ze eerst weken in een mengsel van heet water en ontvetter en laat je ze volledig drogen voordat je ze opnieuw installeert nadat je alle andere onderdelen grondig hebt gewassen.

De beste manier om zeker te zijn van kwaliteitswerk is gebruik te maken van de diensten van een expert. Wij brengen je in met ventilatie-onderhoudsspecialisten in jouw regio.

Gratis prijsopgave voor de installatie van een ventilatiesysteem D

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw ventilatiesysteem D correct wordt geïnstalleerd, is het belangrijk dat je de juiste professional vindt. Dankzij onze gratis service kunnen wij je helpen een gespecialiseerde installateur bij jou in de buurt te vinden en jou een vrijblijvende offerte van drie verschillende professionals bezorgen. Door vandaag nog een offerte aan te vragen, kan je er zeker van zijn dat jouw installatie wordt verzorgd door vakkundige experts die zijn geselecteerd op hun expertise in dit type installatie!

Gratis offerte

13 + 11 =